Quantum computing and animal navigation link to physics.stackexchange.com

se også sortbamse.dk/menu/Tiden suspenderet
Tegning efter Hansen og Nørgaard Olesen: Halleys Komet,1986

kvantenavigation, er det dansk? - Se sortbamse.dk/menu/PsykolingvistikDen tegning her, som Buster lavede i nat, viser Halley´s Komets tur ind gennem Jordens bane i 1910. Kometen egen bane er en langstrakt elipse, som på ca. 76 år fører den ind i det indre af vores solsystem. Solvindens virkning på kometen medfører, der slides støv af. Det er halen.

Magnetismen mellem galakser, sole, planeter, kometer, asteroider og ned i størrelse er det, der styrer dem. Halley´s Komet på tegningen er nærmest Solen den 22. juli, afstanden mellem dem er da 12.000.000 km, (20. januar var Jorden 20.000.000 km fra Solen). Har Bill og Bob brug for en OP & NED-knap i deres røde rumskib..? Ja, måske, vi ved det ikke, for alle de finesser holder de hemmelige; men hvis der er en handler det om hvilken sols - eller planets magnetisme der skal have skiftet fortegn i beregningerne af de kræfter der holder dem i den bane de vil ha´.

Jeg gætter selv på OP & NED er suspenderet i Det røde Rumskib. Bill og Bob er i bestyrelsen for Kvantemekanisk Institut. De ved godt der er utallige forskellige magnetiske trækretninger at indregne i Rum-navigation, retninger de får på deres stjernekompas.

OP & NED er en referanceramme omkring én tyngdekraft. - Rummet gør OP & NED til et ret støvet begreb. Og kvantemekanikken har allerede vist at vores indre lodsnor må spaltes i flere.

II a

Kvanter kan være fotoner (lys), eller f. eks. positroner (mørkt stof). Kvantemekanikken gjorde det allerede for 80 år siden klart, vores årsagsopfattelse var "YT". (Københavnerfortolkningen)

Kvanter medfører data, og hvis vi ellers kan få styr på dem, kan kvanter teleporteres.- Postes! NASA ønsker sig kvante-sensorer. Bill og Bob kender suset, når de farer rundt i kvantespring.

"Op" og "ned" er nogle af de første ord vi bruger. Vi ser fra vuggen, hvordan ting, der bevæger sig "op i luften", altid, altid, kommer "ned" igen. En del år inden nogen fortæller os om begrebet Tyngdekraften véd vi bare, at ting, der ryger op, kommer ned igen.

Op-ned forståelsen hører til det psykolingvistikere for tyve år siden begyndte at kalde førsproglige kinæstetiske modeller, i den lille bjørns bevidstheds første navigations- og orienteringsmæssige værktøjskasse.

OP & NED er en af kroppens BASIS-erfaringer, en fysisk erfaring. Men de fornemmelser den bygger på - jeg fristes til at bede tilhørerne om undskyldning for min livlige fantasi - en nærmest gyrostatisk "retkøls-automatik" - kan komme under pres:

Tænk jer til søs et sted ude i Atlanten omkring 60 grader nord, 2 vest; skibet er på 1.400 tons, men kaster sig hæmningsløst OP & NED - Det ene øjeblik peger stævnen nærmest op i himlen - det næste banker den ned i truget mellem søerne.

Når I så kommer i land har I nok prøvet hvad det vil sige at have en "kinæstetisk hallucination": Jeres landkrabbekroppe er blevet "hjernevasket" til at tro, det hele sejler! Jeres bjørnekroppes vishedsmonopol og op-og-ned-hed er under pres!


II b

Kvanter spinner parvis, de er "entangled" på engelsk og Niels Bohrs dobbeltspalteeksperiment viste, at vi kun kan få sandsynlige svar ang. f.x. ladning, interferens el. akseretning "op-ned".

For vi må opgive de gamle årsags- og forståelsesformer. OP & NED er datid, og kvantespring for utrænede bjørne lidt et mix af styrt og slalom på kryds og tværs af Datolinien... siger de.